vineri, 8 mai 2009

Rugby-ul nostru, avionul suspendatilor

S-au mai dictat vreo 60 de etape de suspendare si-n Divizia A, a doua liga valorica a rugby-ului romanesc. Ne putem lauda deci cu niste judecatori mai duri, care vor triumful legii si al ordinii. In aparenta sau esenta? Cu multele etape de suspendare dictate si in Divizia Nationala, cred ca suntem pe drumul bun pentru un rugby total suspendat. Meciuri mai sunt, orgolii asemenea...ce ziceam? Pe drumul cel bun! Sunt atatea cauze pentur degradarea la care s-a ajuns. Cauze stiute de mai toata lumea. Trebuie sa fi un pic cam prost ca sa spui ca nu stii ce se intampla.
E usor sa dai vina pe finantare, pe lipsa rezultatelor pe mama balonului oval, pe orice. Si culmea, aproape orice reprezinta o cauza reala.
Cred insa ca principala problema sunt oamenii. De la federatie in jos. Pana la ultimul jucator din fundul curtii. In mod ideal, toti trebuie sa se lupte pentru rugby, sa aiba acest ideal. Din nefericire, sunt prea multi insa care lupta doar pentur un soi de glorie desarta, sau pentru ochiul dracului, banul. Fie ca vorbim de oameni cu putere de decizie, jucatori, antrenori. Nimeni nu s-a nascut perfect. Dar totusi...
Hai sa vorbim de jucatori, aici ma pricep, cred. Sunt jucatori buni si rai, slabi sau puternici. E loc pentru toti sub soare. Din nefericire este loc, se pare, si pentru aceia care vad in acest sport doar un teren de lupta. Nu conteaza placajul cel mai bun, eseul cel mai frumos, castigarea unui meci, conteaza mai mult cati pumni au dat, pe cine au batut, cu cine s-au injurat. Respectul pentru adversar nu exista. Prinde-l, calca-l. Sau, daca vreodata ti-a zis ceva razbuna-te sa nu te uite toata viata! Chiar asa? Pentru asta s-a inventat rugby-ul?
Imi permit sa cred ca toti cei care au practicat sau practica rugby, au instinctele animalice mai pronuntate, sunt inclinati spre violenta, duritate. E normal. Anormal este insa depasesti limita rugby-ului si sa cazi in cea a huliganismului. chiar daca esti in echipament pe teren, esti acolo sa joci, sa lupti sportiv pentru biruinta. Sau ma rog...asa stiam eu...
Antrenorii? buni sau rai, ca si jucatorii. Sa te invete insa si cum sa dai cu pumnul si alte infractiuni de genul...e totusi...exagerat. Schemele de joc nu mai sunt la moda? Acum invatam bataie?
Arbitrii. Te fura. PE fata. Te fura rau. Tu te enervezi. Iese bataie. Se strica jocul.
Banii. Cand nu ai, cand joci doar ca-ti place...nu e chiar ok.
Si atatea...si atatea...le stiti si voi.

Un comentariu:

  1. Din pacate in echipa sportul au intervenit si jucatori care nu prea stiu sa faca spectacol sau un joc frumos. Sper sa-si gaseasca "nasul" intr-un arbitrul corect sau mai rau intr-un adversar mai violent ca ei. Probabil ca daca te uti pe la ce echipe au jucat o sa fie si scoala lui Dinamo pe acolo (adica cu bataie).
    La Sportul mai trebuie si un Antrenor ca sa schemele. :))

    RăspundețiȘtergere